Locuiești la casă, ai o gospodărie destul de mare și ai încălzirea pe lemne? Atunci cu siguranță vei avea nevoie de o drujba de calitate. Fie că o folosești pentru curățarea copacilor, fie că vei avea nevoie de ea când îți pregătești lemnele pentru foc, sau dacă vrei să construiești ceva, aceasta se va dovedi a fi foarte utilă.
Și totuși nu e chiar atât de simplu să îți alegi drujba perfectă și potrivită necesităților tale, dat fiind faptul că există foarte multe modele pe piață în ultima vreme și fiecare marcă de succes încearcă să facă un upgrade modelelor deja existente.
De aceea suntem hotărâți să te ajutăm cu un ghid simplu despre alegerea drujbei potrivite necesităților tale.
Categorii de drujbe
Drujbele se împart în trei mari categorii:
- Drujbe profesionale sunt drujbele proiectate pentru utilizare zilnică, de profesioniști și sunt alimentare în 2 timp sau în 4 timpi, fiind alimentate cu benzină sau cu mix de benzină și ulei.
- Drujbe de categorie medie sunt la bază asemănătoare cu cele profesionale și pot fi folosite în lucrări zilnice, având alimentare în 2 timpi cu mix de benzină și ulei.
- Drujbe de hobby sau drujbe pentru utilizare ocazională.
Tipuri de drujbe
Drujbele se împart în două mari tipuri:
- Drujbe electrice care pot fi cu fir sau cu acumulator
Drujbele electrice sunt o variantă ecologică atunci când ești aproape de un punct de alimentare electrică, sau dacă te folosești de un prelungitor, putând fi utilizate atât la tăierea lemnelor de foc, cât și în dulgherie sau la lucrări de cosmetizare a copacilor în grădină.
Drujbele cu acumulator sunt varianta eco, dar care oferă libertatea deplasării oriunde atât cât permite bateria. Bineînteles, se pot achiziționa mai mulți acumulatori pentru drujba dacă este cazul.
- Drujbe pe benzină sunt foarte renumite datorită faptului că oferă libertatea deplasării în orce loc este nevoie, fiind independente de sursă de alimentare. Sunt drujbe cu o putere mare, ce au un randament superior celorlalte, diminuând serios efosrtul depus la tăiere.
La ce trebuie să fi atent când alegi o drujbă?
- Lungimea lamei- de obicei aceasta poate varia între 30-70 cm iar atunci când alegi o drujbă trebuie să iei în calcul cât de groase sunt lemnele pe care vrei să le tai. Cu cât acestea sunt mai groase su atât lama drujbei va trebui să fie mai lungă.
- Puterea motorului- la alegerea motorizării drujbei trebuie să ți cont de frecventa utilizării acesteia. Dacă o folosești ocazional și tai doar lemne mici îți recomandăm o drujbă cu motor mic.
- Calitatea lanțului- de obicei este recomandat să folosești piese originale, din oțel inoxidabil pretabile mărcii pe care o utilizezi.
- Producătorul- Alege să folosești branduri cunoscute cum ar fi Stern, Yato, Procraft, Blade sau Micul Fermier, fiind branduri ce aduc îmbunătățiri constant modelelor, făcându-le mai preformante și mai utile.
- Funcție de siguranță- Verifică tot timpul fișa tehnică a poduselor pe care le-ai vizat și alege-o pe cea care oferă cea mai mare siguranță, cele care au sistem de oprire automata a lanțului.
- Greutatea drujbei- Dacă folosești drujba foarte des sau o folosești în scop profesional, cu siguranță vei fi foarte antent la aspectul greutății. Este foarte important să alegi o drujba ușoară și ergonomică pentru a evita durerile de spate.
- Modul de montare al lanțului- există drujbe care permit montarea, reglarea, tensionarea și detensionarea lanțului foarte ușor, de aceea acest factor poate fi uneori decizional când alegi o drujbă, deoarece nu este nevoie să folosești alte instrumente pentru a-l monta.
Astfel, cea mai bună drujbă trebuie să fie ușor de manevrat, să fie ergonomică, ușoară, să aibă funcții de siguranță, motor puternic, de la branduri renumite și dacă se poate să fie și accesibilă ca preț.
Așadar mi-am permis să îți fac câteva recomandări pentru a-ți putea face o idee despre modelele noastre:
Drujba Blade Alpin 520 este un model de drujba pe benzina, puternica cu un motor de 5 CP, având motorul și întregul angrenaj construite pentru a rezista mulți ani. El se bazează pe o tehnologie inovativă ce reduce nivelul de emisii cu până la 50 %, iar consumul de carburant cu până la 30%.
Este prevazută cu sistem de amortizoare anti-vibrații performant, ușurând munca prin evitarea acumulării oboselii în brate și permițându-vă să lucrați mai mult și mai confortabil. De asemenea aprinderea electrică și ungerea automată sporesc performanțele acestei unelte de tăiat lemne în mod considerabil.
Are o lamă de 40 cm, fiind drujba perfectă pentru lucrări variate în curte și în livadă și fiind potrivită nevoilor proprietarilor de plantații de pomi și arbuști, terenuri împădurite, dar și altor persoane care taie mai puțin regulat și remarcându-se printre drujbele renumite în raport calitate preț.
Drujba motofierastrău Stern Austria benzina CSG5200BX, 3.3 CP, 40 cm, 52 cm3 este ideală pentru cele mai dificile activități din gospodărie, fiind echipată cu un motor de putere și cuplu ridicat.
Pe lângă caracteristicile și funcțiile care vor face utilizarea simpl, enumerăm amorsarea rapidă prin bulb și demarorul cu sfoară și Super Easy Start.
Elementele care îți vor da siguranță în operare sunt prezente și la acest model, astfel:
- Low Kickback - Ricoseu minim al lamei în momentul în care se prinde în material;
- Frână pentru lanț;
- Sistem de oprire al lanțului în 0.15 secunde
Drujba electrică Procraft K2350 Este un fierăstrău electric manual puternic foarte ușor de manevrat, proiectat pentru tăierea copacilor, ramurilor, buștenilor și a altor lemnoase ce poate fi folosit și pentru tăierea, plasticului, dar și a gheții. Motorul de 2,35 kW poate accelera lanțul de fierăstrău la 800 rpm.
Este echipat cu un sistem de protecție la suprasarcină care previne supraîncălzirea prematură a motorului. Frâna de lanț vă va permite să opriți imediat lanțul ferăstrăului, imediat după eliberarea butonului de pornire, fiind util în situații de urgență, cum ar fi atunci când lanțul este blocat sau la prezenta cuielor în masa lemnoasă.
Drujba benzina Micul Padurar Verde 5200 are un motor construit după tehnologie canadiană pentru a rezista ani de utilizare fiind potrivit pentru curățarea și tăierea lemnelor, fiind bazat pe o tehnologie specială care reduce nivelul de emisii cu până la 50%, iar consumul de carburant cu până la 30%.
Prin ce se remarcă? Prin amortizoarele anti-vibratii ce sunt incorporate absorbind în mod eficient vibratia și reducând nivelul de oboseală la nivelul brațelor. Are aprindere electronică, sistem de ungere automată, Easy Start si pompa de amorsare directa a carburatorului.
O altă recomandare a noastră atunci când vorbim de drujbe de calitate este Drujba fierastrau cu lant Yato YT-84910 cu lanț puternic și ergonomic pentru o muncă confortabilă și ușoară având sisteme ce sporesc siguranța și confortul utilizatorului. Este o drujba pe benzină cu o putere de 3,4CP, capacitatea motorului de 56,5 cm3, Easy Start, sistem de evacuare a combustibilului, ergonomică, cu sistem automat de ungere a lanțului este ideală pentru orice gospodar ce caută o drujba de calitate, pregătită să reziste utilizării îndelungate.
Acestea sunt doar câteva exemple de drujbe, pretabile în raport calitate/preț, iar dacă ai identificat ce tip de utilizator ești, ce tip de lemn intenționezi să tai sau ce alimentare dorești să aibă drujba ta, tot ce îți rămâne de făcut este să o cumperi pe cea mai potrivită ție și să o întreții în mod corespunzător.