Întreținerea, depozitarea și rodajul drujbei

Întreținerea, depozitarea și rodajul drujbei

Fie că ai achiziționat sau te pregătești să achiziționezi o drujba nouă, fie că deja folosești o drujbă, este foarte important să știi cum se face rodajul și cum se întreține aceasta.
Iată câteva sfaturi utile ce te vor ajuta să întelegi importanța și modul de utilizare și întreținere a drujbei.

Prima pornire
 



Este foarte important să citești instrucțiunile producătorului în ceea ce privește prima pornire, asamblarea și utilizarea drujbei, mai ales dacă ești începător. Trebuie să te asiguri că este asamblată corect, cu toate componentele atașate, că frâna este instalată corect și funcționează în parametrii normali, că lanțul este întins și are ungere, învârtindu-se ușor cu mâna, etc.

Rodajul Drujbei

Rodajul drujbei este primul și cel mai important pas ce trebuie făcut imediat după achiziționarea drujbei, asta bineînțeles, dacă nu au rodajul făcut din fabrică.
Dacă ar fi să citim în DEX rodajul presupune punerea unui motor în funcțiune fără a-l forța o anumită perioadă de timp, pentru a netezi și ajusta suprafețele de contact ale pieselor componente ce se pun în mișcare.
Astfel că rodajul drujbei se va face prin consumarea a 3 rezervoare de amestec ulei-benzină, cu motorul pornit, pe ritm lent sau la relanti, accelerând din când în când, la un interval de câteva minute. De asemenea rodajul poate fi făcut și în sarcină mică tăind lemne ușoare, de diametru mic de maxim 15 cm, fără a forța motorul foarte tare. Puteți face rodajul și fără a avea lanțul sau lama montate.



Amestecul corect de benzină-ulei

Este la fel de important să faceți amestecul corect de benzină-ulei. Specialiștii recomandă ca amestecul de benzină să fie în raport de 1:50, adică la 1 litru de benzină veți adăuga 20 ml de ulei.
Vă recomandăm să folosiți doar uleiuri comercializate de magazine specializate, uleiurile de proastă calitate ducând la avarierea motorului și garniturilor. Vă recomandăm să accesați secțiunea uleiuri pe site-ul nostru și veți găsi o gamă largă de uleiuri potrivite pentru orice tip de drujbă.

Iată câteva sfaturi legate de amestecul de benzină-ulei:
- Folosește doar benzină proaspătă, nu mai veche de 3 săptămâni;
- Depozitează benzina doar în recipiente din metal sau sticlă (plasticul alterează calitatea benzinei);
- Folosește doar raportul recomandat de producător;
- Încearcă să prepari amestec exact cât ai nevoie, iar dacă totuși îți mai rămâne în rezervor nu il mai folosi altă dată;
- Nu lăsa niciodată amestec nefolosit în rezervor, încearcă să îl folosești pe tot când o utilizezi.



Întreținerea lanțului și a lamei

- Trebuie să te asiguri că șina este așezată corect și lanțul este bine tensionat.
- Rulmentul de pe șină trebuie să fie uns mereu,;
- Lama trebuie folosită pe ambele părți pentru a evita ca aceasta să se strâmbe sau să se deterioreze excesiv.
- Lanțul trebuie să fie în permanență suficient de scuțit și de accea trebuie să te asiguri de acest lucru înainte de utilizare. --- Dinții acestuia se pot ascuți fie cu o pilă specială, fie cu o mașină de ascuțit lanțul.
- Se recomandă ascuțirea dintelui cel mai scurt și folosirea lui drept reper pentru ceilalți.




Curățarea filtrelor de aer

La fel de importantă e și curățarea filtrelor de aer, deoarece ele asigură răcirea și protejarea motorului de impurități. Ele vor trebui curățate după fiecare utilizare, fiind suficient să le scuturi sau să le treci printr-un jet de aer comprimat.
Atenție! Nu folosi peria, aceasta ducând la pătrunderea impurităților în filtru.
În cazul în care observi defecte ale filtrului de aer îți recomandăm să le schimbi, pentru  evita compromiterea acestuia.


Curățarea drujbei

Un alt aspect deosebit de important este curățarea propriu-zisă a drujbei, acest lucru prelungind semnificativ viața utilajului. Curăță cu atenție piesele motorului de sub capacul filtrului de aer, locurile de sub capacul de prindere a lanțului, partea interioară, dar și cea exterioară.


Depozitarea și întreținerea drujbei

Dacă depozitezi și întreți corect utilajul nu numai că vei prelungi viața drujbei, ci vei economisi timp și bani.
Astfel:
- Schimbă cel puțin o dată pe an filtrul de benzină.
- Golește rezervoarele de benzină și ulei, asigurându-te că ești într-un spațiu aerisit și ventilat.
- Demontează lama și lanțul drujbei.
- Curăță minuțios drujba atât pe interior cât și pe exterior.
- Depozitează drujba într-un spațiu uscat și sigur, de preferat în cutia originală a utilajului.
- Asigură-te că nu au acces la ea persoane neautorizate.

 

Așadar, întreținerea drujbei este un proces important ce trebuie făcut cu minuțiozitate, ce prelungește viața acesteia, iar dacă te confrunți cu probleme ce te depășesc, îți recomandăm să nu acționezi singur, ci să te adresezi unui tehnician autorizat.
O altă recomandare importantă este ca înainte de a începe lucrul să îți asiguri toate mijloacele de protecție necesare, cum ar fi vizieră, mănuși, costum de lucru, bocanci de protecție sau căști antifon.

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!